Prirodna nega kože

Za pse i mačke

Uskoro u ponudi

Nega kože pasa i mačaka

Povrede

Psi i mačke prirodno vole da se igraju i trče – to često dovodi do različitih povreda. Rane na koži su kao i kod ljudi, svakodnevna pojava kod naših ljubimaca: ogrebotine od grublje igre sa drugim psima ili od granja i trnja tokom šetnje kroz gustu šumu. Posekotine od razbijenog stakla posebno na jastučićima ili čirevi na šapama mogu biti bolni i jako nezgodne za zarastanje. Opekotine su posebno bolne, na primer kada ljubimac trči ili hoda po vrelim površinama poput užarenog asfalta ili peska.

Naravno, telo ima svoje prirodne mehanizme lečenja povreda. Međutim, možemo pomoći životinji da prođe kroz proces lečenja, brže i bez ikakvih komplikacije.

Infekcije kože – kada rane ne zarastaju

Sveže rane koje krvare uvek su u početku veliki šok za nas vlasnike životinja. Ako je rana samo površinska, kao što su mnoge ogrebotine, onda su naše brige uglavnom neosnovane – jer te rane često izgledaju gore nego što jesu. Nasuprot tome, najčešće najmanje rane imaju najgori potencijal, poput uboda trna ili ugriza krpelja i buva: mogu se inficirati, proširiti na veće površine kože i ostaviti za sobom rane koje se opiru zarastanju i postaju hronično uporne. . Ako životinja previše liže mesta koja svrbe, mala rana može preko noći da postane velika infekcija kože puna gnoja poznata kao „pioderma” ili, češće, kao „vruća tačka”. Ovo često pogađa pse sa gustim krznom i poddlakom kod kojih se koža ne suši lako i ne može da diše.

Da bi se sprečile infekcije kože, sve rane – velike ili male – treba bez odlaganja dezinfikovati i zbrinuti.

Naš savet:

Povrede – velike i male – i infekcije kože često se teško vide ispod krzna. Zato je važno redovno proveravati krzno Vaše životinje. Početak infekcije možete prepoznati po crvenilu, otoku ili ranama koje izlučuju limfu ili gnoj. Ako ste u nedoumici, obratite se veterinaru kako biste isključili mogućnost ozbiljnih infekcija i teških povreda.

Jedno je sigurno:

Za najbolji tretman rana vaše životinje, uvek bi trebalo da imate u Vašoj kućnoj apoteci dobru mast za rane – kao što je SkinCare balzam za lečenje.

>