Prirodna nega

Za pse i mačke

Oralna nega za pse i mačke

Zašto je nega zuba važna?

Redovna oralna nega pasa i mačaka ne samo da brine o lepim zubima, već i štiti od lošeg zadaha, plaka, kamenca ili upale desni. Čest i koristan savet je pranje zuba. Ali iskustva mnogih vlasnika mačaka i pasa su pokazala da je to teško realizovati. Ako bi se počelo sa oralnom negom štenaca i mačića u najranijem životnom dobu, životinji bi to postalo deo rutine i navike. Ali samo nekolicina vlasnika ljubimaca koristi četkice za zube u ovom dobu, jer su zubi obično savršeno čisti.

Zubni kamenac se razvija tokom vremena. U mnogim slučajevima, plak ili kamenac se otkriva u dobi od dve do tri godine. Nakon toga, uklanjanje kamenca četkicom za zube nije lako. Osim toga, psi i mačke pokazuju veliki otpor prema ovakvom načinu čišćenja zuba, a neke oblasti, posebno između zuba i u gingivalnim džepovima, vrlo je teško očistiti četkicom za zube. Većina četkica za zube nestaje u fioci nakon nekoliko pokušaja i ostaje nekorišćena u budućnosti. Velika greška je dizanje ruke od oralne nege u tom trenutku, jer će se posle nekog vremena stanje pogoršati i poseta veterinaru će biti neizbežna.

Posledice nedovoljne oralne nege

Većina nas dobro zna šta znači imati probleme sa zubima: prvo se pojavi zubobolja, a zatim sledi neprijatan zahvat kod zubara. Posledice nedovoljne nege zuba na pse i mačke nisu različite. Naprotiv: mogu biti i smrtonosnije, jer kućni ljubimci moraju biti pod opštom anestezijom tokom većih intervencija. Naravno, većina vlasnika kućnih ljubimaca ne želi to da radi svojoj mački ili psu. Zato već na prvi znak pojave zubnog kamenca treba preduzeti adekvatne korake. Ne morate odmah da idete kod veterinara, već možete sami da preduzmete mere za negu zuba svog ljubimca. Nažalost, samo mali broj pasa i mačaka toleriše pranje zuba, ali na sreću postoji veoma dobra alternativa: jednostavno tretirajte zube i desni Vaših ljubimaca Oral Clean+Care sprejom ili gelom. Uz redovnu upotrebu, bićete zapanjeni koliko to pozitivno utiče na zdravlje zuba mačaka i pasa. Osnovu za to čini ekstrakt semena citrusa, koji se u prirodnoj medicini koristi kao antibakterijski lek. U kombinaciji sa esencijalnim biljnim uljima, potpomaže čišćenje zuba, podstiče uklanjanje kamenca, a time i celokupno zdravlje usne duplje.

Kako mogu da poboljšam oralnu negu?

Problemi sa zubima kod pasa i mačaka mogu biti manje ili više ozbiljni. Sa jedne strane, oni su vezani za ishranu i negu zuba, ali mogu biti i genetski: neke rase, posebno mali i psi kratke njuške, posebno su predodređeni za to. Stoga, potreba za negom zuba i usne duplje može značajno varirati ljubimca do ljubimca.

Naši saveti za prirodnu negu zuba Vašeg psa

Evo nekoliko korisnih saveta za najbolju moguću prirodnu negu zuba vašeg psa:

  • Izbegavajte tvrde i grube predmete za igranje i žvakanje (na primer kamenje ili teniske loptice). Oštećuju površinu zuba i čine ih hrapavim ih što omogućava stvaranje plaka i kamenca.
  • Ne hranite Vašeg ljubimca kašastom hranom bogatom žitaricama poput pahuljica. Takva hrana se lepi za zube i stvara pogodno tle za razvoj bakterija. Generalno, vlažna hrana nije problem.
  • Čišćenje zadnjih zuba može biti potpomognuto odgovarajućim proizvodima za žvakanje. Oni čiste površinski sloj zuba i zadovoljavaju prirodnu želju za žvakanjem. Takvi proizvodi ne pomažu kod ostatka vilice obzirom da se ostali zubi ne koriste za žvakanje.
  • Odbacite poslastice bogate šećerom.
  • Koristite odgovarajuće proizvode za negu zuba za pse. Preporučljivo naviknuti pse na održavanje oralne higijene dok su još štenad.
  • Budite oprezni sa igrama povlačenja kanapa ili sličnim zato što mogu oštetiti zube.
  • Redovno proveravajte usnu duplju, zube i desni. Pri tome se povrede, upale i promene uočavaju u ranoj fazi i na vreme leče.
  • Uverite se da ljubimac dovoljno vežba. Povećan unos vazduha kroz dahtanje pozitivno utiče na oralnu mikrofloru.
  • Koristite naše Oral Clean+Care Classic ili Oral Clean+Care Forte proizvode za prevenciju.